Bel ons op 0547 – 384 000 of stuur een mailtje naar info@bubbelsencooking.nl
Wand- en vloertegels zijn heel bepalend voor de uitstraling van je badkamer. Maar de voegen zijn net zo belangrijk! Wist je dat er tegenwoordig heel veel mogelijkheden zijn op dit gebied? In dit blogartikel vertellen we wat meer over verschillende voegkleuren en de effecten die ze hebben op verschillende badkamertegels. Daarnaast vertellen we je wat je moet weten met betrekking tot tegelvoegen schoonmaken en eventueel vervangen of herstellen. Met onze tips heb je nooit meer lelijke voegen in je badkamer!
Welke voegkleuren zijn er mogelijk?
Voor zowel badkamertegels als voegen wordt vaak gekozen voor neutrale kleuren, omdat deze overal mee gecombineerd kunnen worden. Als je op een gegeven moment bijvoorbeeld nieuwe badmeubels wilt aanschaffen, dan hoef je je geen zorgen te maken dat ze niet bij je wand- en vloertegels passen. Standaard voegkleuren zoals wit, grijs en antraciet zien we dan ook het meest. Maar ook opvallende kleuren behoren tegenwoordig tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan roze, gele, blauwe of terracotta voegen. Als het op voegkleuren aankomt dan kun je echt alle kanten op!
Wat is de mooiste voegkleur voor mijn badkamertegels?
Aan opties geen gebrek. Maar dat maakt het kiezen van een voegkleur ook weer wat lastiger. Welke kleur past nu het mooist bij de stijl van je badkamer en je wand- en vloertegels? Hoewel dit vooral een kwestie van persoonlijke smaak is, is het wel goed om te weten wat het effect van een bepaalde voegkleur is. Met voegen in dezelfde kleur als je badkamertegels creëer je een egaal en rustig geheel. Dit in tegenstelling tot contrasterende voegkleuren, die juist de lijnen van het tegenwerk benadrukken
Bijpassende voegkleuren
Grote badkamertegels worden vaak toegepast in kleinere badkamers, omdat ze de ruimte visueel groter laten lijken. Daarnaast hebben grote tegels het voordeel dat er minder zichtbare voegen zijn. In de meeste gevallen wordt hierbij dan ook gekozen voor een voegkleur die overeenkomt met de kleur van de tegels. De voegen vallen dan minder op, wat zorgt voor een minimalistische en rustige uitstraling. Donkere tegels kun je combineren met een voeg in een bijpassende donkergrijze of bruine tint. Bij lichtgekleurde tegels wordt vaak gekozen voor een lichtgekleurde voeg. Heb je witte badkamertegels met een hoogglans afwerking? Dan moet je er rekening mee houden dat witte voegen nooit net zo wit zullen zijn als de tegels. Daarom wordt bij witte tegels vaak voor een lichtgrijze of zilverkleurige voegkleur gekozen. Natuurlijk kun je ook gewoon voor witte tegels in combinatie met witte voegen gaan als je dat graag wilt. Hou wel in gedachten dat vuil meer zichtbaar is op witte voegen, en dat ze wat gelig kunnen ogen bij gele en andere warmer gekleurde verlichting.
Contrasterende voegkleuren
Een contrasterende voegkleur benadrukt het lijnenspel en zorgt voor een opvallende uitstraling. Dit is een uitstekende optie voor kleinere badkamertegels, waarbij het vaak wenselijk is om de vorm van de tegels te benadrukken. Wel moet je er rekening mee houden dat kleine tegels met contrasterende voegen al snel vrij druk kunnen ogen, zeker in een klein bemeten badkamer. Wat momenteel erg populair is zijn lichte badkamertegels in combinatie met donkere voegen – dit komen we onder veel andere tegen in industriële badkamers. Het kan echter ook andersom. Met donkergekleurde tegels in combinatie met lichte voegen accentueer je eveneens het tegelwerk, maar met een compleet ander effect.
Kan ik bestaande tegelvoegen een andere kleur geven?
Zijn je badkamertegels nog in prima staat en voldoen ze ook aan je wensen? Dan kun je de bestaande voegen met behulp van een gekleurde voegcoating een ander kleurtje geven. Tegelvoegen in je badkamer hebben natuurlijk niet alleen een esthetische functie. Ze zijn namelijk ook bepalend voor de waterdichtheid en kwaliteit van het tegelwerk. Het is daarom belangrijk dat je een vochtbestendige voegcoating gebruikt die speciaal geschikt is voor toepassingen in vochtige ruimtes. Deze helpen (net als een goede ventilatie) ook bij het voorkomen van schimmelvorming. Sommige voegcoatings zijn overigens ook geschikt voor het renoveren of herstellen van tegelvoegen.
Hoe kan ik voegen in de badkamer het beste schoonmaken?
De wand- en vloertegels (en dus ook de voegen) in de badkamer zijn onderhevig aan vocht, kalkaanslag, zeepresten en huidvetten. Tijdens het reinigen van de tegels zal je merken dat de voegen wat lastiger schoon te krijgen zijn. Dat is logisch, want ze zijn niet zo glad als tegels en bovendien poreus. Voegen vereisen dan ook een andere aanpak.
Wat je vooral niet moet doen, is antikalk producten gebruiken. Voegen bevatten namelijk kalk, dus als je een antikalk middel gebruikt zullen de voegen geleidelijk aan steeds dunner worden. Op den duur kunnen ze zelfs helemaal verdwijnen. Ook andere agressieve schoonmaakproducten zoals bleekmiddelen en azijn kunnen de integriteit van je voegen aantasten.
Voor het schoonmaken van tegelvoegen kun je een speciaal reinigingsmiddel voor voegen gebruiken, of zelf zuiveringszout (baking soda) mengen met waterstofperoxide (twee gelijke delen). Breng het product op de voegen aan en laat het een paar minuten intrekken. Vervolgens kun je een voegenborstel of een oude tandenborstel gebruiken om het product in de voegen te boenen en het vuil goed los te krijgen. Tot slot spoel je alles goed na met water en neem je het tegelwerk af met een schone, droge doek. De tegels en voegen zijn weer mooi schoon!
Kun je tegelvoegen vervangen?
Zijn je badkamertegels nog in goede staat maar zijn de voegen dunner geworden, gebarsten of simpelweg niet mooi meer? Dan is het in principe mogelijk om de voegen te herstellen zonder dat de ruimte volledig opnieuw betegeld hoeft te worden. Zoals we eerder al aangaven kan er soms gebruik worden gemaakt van een voegcoating om oude voegen te herstellen. Maar als de oude voegen er erg slecht aan toe zijn, dan moeten ze uitgefreesd worden alvorens de tegels opnieuw gevoegd kunnen worden. Dit is een nauwkeurige en tijdrovende klus die tevens het juiste gereedschap vereist. We raden dan ook aan om voor dit soort werkzaamheden altijd een specialist in te schakelen.