5 redenen Stoomcabine | Bubbels & Jets

Stoomcabines zijn gesloten cabines die worden verwarmd met stoomgeneratoren. Ze worden vaak gebruikt na het sporten en in spa’s, voor ontspanning en herstel. Logisch, want ze bieden namelijk vele voordelen voor je gezondheid. Met een stoomcabine in je badkamer bespaar je bovendien een hoop kosten voor je bezoekjes aan de wellness. Lees alles over de voordelen en het installeren van een stoomcabine in je badkamer.

Wat is een stoomcabine?

Stoomcabines zijn, net als sauna's, afgesloten cabines die met stoom worden verwarmd. Ze worden vaak verward met stoomdouches, maar die laatste bieden geen ruimte voor zitplaatsen. Stoomcabines hebben dit wel en kunnen bovendien worden gecombineerd met een aparte douche. Je ziet ze vaak in spa’s en sportcentra. Om de kosten voor een bezoekje aan de wellness te besparen en thuis het nodige comfort binnen handbereik te hebben, zien we ze ook steeds vaker in eigen badkamer. Eenmaal geïnstalleerd, kun je onbeperkt genieten van een gezond en ontspannend stoombad.

Hoe werken stoomcabines?

Stoomgeneratoren zijn de krachtpatsers van stoomcabines. Je vult ze met water, waarna ze hete stoom in de afgesloten ruimte pompen tot de lucht een vochtigheid van 100% bereikt. De temperatuur in de cabine is meestal tussen 40 en 60 graden. De stoomgeneratoren worden verwarmd met elektriciteit tot ze klaar zijn om stoom te blazen. Hiervoor druk je simpelweg een knop in, waarna je heerlijk kunt ontspannen.

5 voordelen van stoomcabines

Stomen is een eeuwenoude manier van spierherstel, die al door de Romeinse gladiatoren werd gebruikt. Het biedt verschillende gezondheidsvoordelen, voor body & mind. We hebben 5 benefits voor je op een rij gezet.

1.   Ontspanning van de spieren

Een stoomcabine zorgt voor ontspannen spieren. De hoge temperatuur, van 40 tot 60°C, bevordert de bloedcirculatie en zorgt ervoor dat je spieren volledig tot rust komen. Dit is fijn na het sporten, maar ook voor mensen die last hebben van klachten aan hun nek, rug, schouders of andere plekken waar spierverkrampingen voor ongemakken zorgen. Zo voorkom je bijvoorbeeld RSI en stress gerelateerde klachten en is het ook heerlijk na een lange, stressvolle werkdag.

2.   Een gezonde huid

Regelmatig stomen geeft je een perzikhuidje! Het zweten zorgt ervoor dat afvalstoffen je lichaam verlaten en je poriën worden gereinigd. Hierdoor zullen mee-eters en puistjes minder snel voorkomen en verdwijnen en blijft je huid fris en gezond. Het is wel belangrijk dat je na het stomen koud afspoelt, zodat de poriën zich weer sluiten. Stomen zorgt er ook voor dat de bovenste huidlaag, die bestaat uit dode huidcellen en vuil, verzacht en week wordt. Door na je bezoek aan de stoomcabine een masker en verzorgende producten te gebruiken, kun je die gemakkelijk verwijderen en voelt je huid weer als nieuw aan!

3.   Een betere bloedcirculatie

Regelmatig stomen verbetert de bloedsomloop. De warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden, waardoor het bloed gemakkelijker door je lichaam stroomt. Met een verbeterde bloedsomloop denk je helderder en profiteer je van een lagere bloeddruk. Dit helpt om stressklachten te verminderen, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast zorgt je bloedsomloop er o.a. voor dat voedingsstoffen, afvalstoffen, hormonen en zuurstof door je lichaam worden getransporteerd. Als de doorbloeding niet optimaal is dan kunnen je weefsels onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgen en achterblijven met teveel afvalstoffen, met alle gevolgen van dien.

4.   Verlichting bij verkoudheid en bronchitis

Ook verkoudheids- en bronchitisklachten kunnen worden bestreden in een stoomcabine. De warmte zorgt ervoor dat de neusholtes openen en vastzittend slijm losweekt. En wil je de effecten vergroten? Voeg dan een beetje eucalyptus of munt toe aan het water. Hierdoor komt de boel nog sneller los en ben je snel af van je neusverkoudheid. En, zoals je in punt 1 al kon lezen, zorgt de warmte ook voor ontspannen spieren. Dit vermindert de spierklachten, die je kunt ervaren bij een griep.

5.   Bespaar kosten op wellness

Een bezoekje aan de wellness kost al gauw € 60,- en voor sommige faciliteiten, zoals stoomcabines, betaal je hier bovenop nog een meerprijs. Afhankelijk van hoe vaak je gaat, kun je met je eigen stoomcabine dus heel wat geld besparen. Het enige dat je thuis betaalt zijn de kosten voor elektriciteit. En heb je zonnepanelen? Dan kun je overdag (als de zon schijnt) zelfs gratis wegdromen in je thuiscabine!

Stoomcabine vs. sauna

Stoomcabines en sauna's zijn vergelijkbaar. Ze bieden beiden de nodige gezondheidsvoordelen, maar toch zijn er ook verschillen. Een sauna gebruikt bijvoorbeeld droge warmte en is over het algemeen heter dan een stoomcabine. De gemiddelde temperatuur van een sauna ligt zo rond de 90 graden, stoomcabines verwarmen tot 40 - 60 graden. Hierdoor is de opwarmtijd van een stoomcabine ongeveer 20 minuten korter dan die van een sauna. Dit scheelt tijd en kosten, voor je stroomverbruik. Een ander verschil tussen deze 2 vormen van relaxen, is dat de stoom in een stoomcabine ook een helende werking op je luchtwegen heeft.  Als je snel last hebt van ademhalingsproblemen of allergieën, biedt een stoomcabine uitkomst. Het zorgt er namelijk voor dat je luchtwegen en sinussen zich kunnen openen. Dit helpt ook tegen hoesten, bronchitis en astma.

 

Tips voor het gebruik van een stoomcabine

1.   Gebruik de juiste verlichting

Je kunt niet zomaar alle soorten verlichting in en rond een stoomcabine gebruiken. Zorg ervoor dat alle lampen in de buurt van het apparaat dampdicht zijn, om ze te beschermen tegen vocht. Koop verlichting die speciaal is goedgekeurd voor stoomcabines. Die is beveiligd met een aardlekschakelaar, die de stroom uitschakelt als er vocht wordt gedetecteerd.

2.   Kies de juiste hoogte voor je cabine

De lengte van je stoomcabine mag niet hoger zijn dan 2,5 meter, inclusief de stoomgenerator. Als je een hogere cabine wilt moet je een sterkere generator gebruiken, die genoeg vermogen heeft om de kamer volledig met stoom te vullen.

3.   Installeer de generator in de buurt

Stoomgeneratoren moeten in de buurt van de cabine worden geïnstalleerd om de hem goed te laten werken. Aanvaardbare afstanden variëren per stoomcabine, maar moeten in de meeste gevallen binnen 20 meter staan.